Loading color scheme

Jak jsme zvyšovali svoji finanční gramotnost...

Aktualita15. března 2022     Dne 15. března se na naší škole uskutečnil projektový den v rámci programu Škola  odpovědného spotřebitele. Program byl realizován společností AISIS a jeho téma bylo Nákup mimo kamenné prodejny. Programu se účastnily třídy 7.B, 7.D, 8.D, 8.E a 9.B.

A jak program probíhal a co všechno jsme se dozvěděli? Zjistili jsme, co patří mezi nákupy mimo kamenné prodejny, jaká máme práva při tomto typu nákupů a hlavně jak správně využívat právo na odstoupení od kupní smlouvy ve lhůtě 14 dnů bez udání důvodu a následných postihů ze strany prodejce.

Během dopoledne jsme si zahráli na zvídavé reportéry a zjišťovali jsme od spolužáků, zda již nakupovali nějaké zboží prostřednictvím e-shopu a jaké jsou jejich zkušenosti s tímto typem nákupů. Nebylo pro nás velkým překvapením, že naši rodiče a učitelé nakupují v internetových obchodech hlavně oblečení, drogerii a elektrické spotřebiče, zatímco my si objednáváme například PC hry, sluchátka a jiné cool doplňky. Někteří z nás už mají s internetovým nakupováním negativní zkušenosti, mohli se o ně nejen podělit s námi ostatními, ale hlavně zkusit najít řešení, co udělat příště jinak, aby se nepříjemnostem vyhnuli. Dozvěděli jsme se také, jak je důležité si o konkrétním e-shopu dopředu zjistit nějaké informace a taky to, kde tyto informace můžeme získat. 

Získané vědomosti jsme na závěr procvičili v rámci soutěže AZ kvíz s otázkami právě k tématice nakupování mimo kamenné obchody.

A co říct na závěr? Že jsme zase o něco chytřejší...